Koji je najveći broj? Fascinantni postupak znanstvenog pretraživanja

Mnogi od nas u djetinjstvu su bili sigurni da je najveći broj milijun. Ali, sazrijevajući, shvatili smo da ovo nije granica proračuna. Uostalom, možete dodati jedinstvo svakom postojećem broju i dobit ćete potpuno novi. I tako možete dodavati beskrajno.

Koji je najveći broj na svijetu

Znanost poznaje dva različita sustava računanja - engleski i američki. Stoga u svakom od njih isti broj može imati različito ime. Stoga, kako bi se izbjegli nesporazumi, potrebno je razumjeti njihove razlike.

Američki sustav

Uobičajeno je da se ovaj sustav proračuna koristi ne samo u SAD-u, već iu Kanadi, Rusiji i nizu drugih zemalja. Znanstveni naziv za američki sustav su kratki brojevi. Naziv brojeva u njemu sastoji se od dva dijela - redni broj na latinskom + sufiks "- iluzija". Na primjer, trilijun, oktilion itd. Kako shvatiti koliko je nula u svakom od tih brojeva? Da biste to učinili, samo koristite formulu 3 * x + 3. X - u ovom slučaju znači broj na latinskom.

Engleski sustav

Naravno, američki je sustav računanja prilično jednostavan, ali engleski ili sustav s dugim razmjerima postali su češći. Počeli su ga koristiti u Francuskoj, Engleskoj, Španjolskoj i nekim drugim zemljama 1948. godine. Slično američkom sustavu, sufiksu „-illill“ dodaje se latinskom nazivu za konstruiranje broja, ali za brojeve koji ispadnu više od tisuću puta, sufiks „-bilijar“ je već dodan. Za određivanje broja nula u određenom broju koristite formulu:

 • 6 * x + 3 - za one brojeve koji završavaju s "-ilijonom";
 • 6 * x + 6 - u slučaju kada završava s "-bilijar".

X - u oba slučaja to je broj na latinskom jeziku.

Na primjer, 10 12  u američkom će se sistemu zvati bilijun, a u engleskom 1015 - četvorilion u Americi i bilijar u engleskom sustavu, i 1018 - respektivno, kvintilija i trilijuna.

Na temelju toga možemo zaključiti da različiti brojevi mogu imati isti naziv. Stoga je, kad se razmatra određeni broj, najprije potrebno ustanoviti koji se kalkulatorni sustav koristi u ovom slučaju.

Brojevi izvan sustava

Pored sistemskih brojeva, u znanosti postoje i nesistemski brojevi. Što su oni i kako se razlikuju?

 1. Googol. Ovaj broj je 10 do stotke snage 10100, Zabilježen je kao jedinica i sto nula. O njemu su prvi put razgovarali 1938. godine. "Otkrivač" googola bio je Edward Kasner. Vrijedi napomenuti da je poznata tražilica dobila ime po ovom broju. A takvo čudno ime izmislio je Kasnerov nećak i nakon toga počeo se svugdje koristiti
 2. Asaṃkhyeya. U prijevodu s sanskrita, ova riječ znači "bezbroj". Asankheya ima 10 godina140., jednostavno rečeno, jedinica sa 140 nula. Iznenađujuće, ovaj se broj koristio prije naše ere, što se može razumjeti proučavanjem jednog od poznatih budističkih traktata Jaina sutre. U traktatu su ovom broju pripisana posebna svojstva, jer se vjerovalo da će čovjeku trebati upravo onoliko kozmičkih ciklusa da postigne nirvanu. U davnim stoljećima, upravo se taj broj smatrao što većim.
 3. Googolplex. Ovaj je broj sličan googolu uveo znanstvenik Edward Kasner. Njegov mladi nećak također je imao ruku na stvaranju imena. Taj se broj može izraziti s 10 u stupnju googolpleksa. Koristeći se ovom teorijom, Kasner je predložio da po potrebi možete dobiti onoliko koliko vam treba (gugoltetraplex, gugoldekaplex itd.).
 4. G ili kako se još naziva i Grahamov broj.Godine 1980. uvršten je u Guinnessovu knjigu rekorda kao najveći mogući broj. Prema znanstvenicima, taj je broj toliko ogroman da čak i Svemir ne može stati u svoju decimalnu notu.
 5. Brojevi Skewza i Mosera. Znanstvenici ih također prepoznaju kao maksimalno velike. Obično se koriste za rješavanje teorema ili različitih hipoteza. Pokazalo se da ih je nemoguće napisati, pa svaki znanstvenik to radi po svom nahođenju.

Koji je najveći broj u brojevima

Unatoč činjenici da se čini da su rekorderi među brojevima poznati, mnogi znanstvenici u to ipak sumnjaju i nastavljaju potragu za rekorderima, uvjereni da će uspjeti. Jedan od tih matematičara bio je Amerikanac iz Missourija. Početkom 2012. godine njegova su djela nagrađena i uspio je otkriti brojku od 17 milijuna znamenki. Prije toga, razmatran je najveći broj koji je u 2008. godini izračunalo računalo, a koji se sastoji od 12 tisuća znamenki. Zabilježen je kao 2 43112609-1.

Nakon otkrića američkog znanstvenika, mnogi su znanstvenici započeli vlastite provjere. Da bi potvrdili da je to najveći broj, trebalo im je 39 dana. Svi su proračuni provedeni na računalima.

Postupak pronalaska najvećeg broja

Naravno, jednostavni laik se pita kako znanstvenici uspijevaju napraviti takva otkrića? Moram reći da sva izračunavanja potrebna za to obavljaju računala. Cooper je, na primjer, koristio metodu raspodijeljenog računanja. Tehnika izračuna sastoji se u činjenici da sve potrebne proračune provodi program instaliran na osobnim računalima volontera.

Tijekom izračuna utvrđeno je 14 Mersenneovih brojeva. Takvi brojevi nazvani su u čast matematičara iz Francuske, koji je proveo mnogo godina izračunavajući najveći mogući broj. Značajka ovih brojeva je ta što se oni mogu podijeliti isključivo na sebe ili na jedinicu. Da bi ih izračunali, znanstvenici koriste formulu Mn=2n-1. U ovoj formuli n je prirodni broj.

Jednako uobičajeno pitanje je zašto matematičarima to uopće treba? Uostalom, takvi se brojevi teško mogu negdje upotrijebiti. Ovdje je sve prilično banalno - svaki bi znanstvenik želio postati pionir. Osim toga, nitko nije otkazao uzbuđenje. I, naravno, materijalni poticaji. Dakle, Cooper je za svoje otkriće dobio nagradu od 3 tisuće dolara. Poticaj je bilo i obećanje Fonda za elektroničke granice da će nagraditi nekoga tko može izračunati primitke koji će se sastojati od sto milijuna i milijardu primi. Nadalje, novčana nagrada iznosit će 150, odnosno 250 tisuća američkih dolara.

1 odgovoriti
 1. Rita
  Rita kaže:

  Najveći broj je petroksilion - toliko je ogroman da čovječanstvo nikada ne može izračunati broj cifara u njemu, dok petroksilion sadrži petroxilionske brojeve)) Na mreži postoji stranica s dokazom ovog broja))

  odgovor

odgovor

Želite se pridružiti raspravi?
Slobodno možete dati svoj doprinos!

Dodajte komentar

Vaša e-pošta neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *