Nevjerojatni Prag: TOP 10 najzanimljivijih znamenitosti grada

Zapanjujuće lijep i istovremeno, posebno kontrastni Prag, ugošćuje tisuće turista svake godine. To ne čudi, jer apsolutno sve privlači pažnju grada: nevjerojatni drevni spomenici arhitekture, veličanstvene katedrale, mostovi, restorani s lokalnim jelima i još mnogo toga. Zato Prag mnogi nazivaju najatraktivnijim gradom u Europi. Naravno, tu su i druge atrakcije o kojima ćete odmah saznati.

Praški dvorac

Među glavnim atrakcijama Praga, naravno, je Praški dvorac. To je svojevrsni simbol cijele države i, u kombinaciji, najveći dvorac u Češkoj. Štoviše, upravo je on postao najveći od postojećih dvorskih kompleksa na svijetu. U modernom svijetu, Praški dvorac je rezidencija predsjednika. Stoga svaki dan na ulaznim vratima možete vidjeti počasnu stražu Gradskih čuvara. U blizini njih turisti posebno vole napraviti nezaboravne fotografije. Usput, upravo je Praški dvorac koji se smatra najposjećenijim mjestom u cijeloj Češkoj.

ST. Vita

Pravi dragulj Praškog dvorca i svetog mjesta za sve Čehe naziva se Katedrala sv. Vita. To nije iznenađujuće, jer su vrhovi kula vidljivi gotovo s bilo kojeg mjesta u Pragu. Ipak, to se ne uspoređuje s time koliko je katedrala u blizini. Od takvog spektakla doslovno se oduzima dah.

Treba napomenuti da je katedrala sv. Vita je jedan od najljepših hramova na svijetu. Pored toga, njegova gradnja trajala je gotovo šest stoljeća, počevši od XIV stoljeća.

Stari gradski trg

Samo srce povijesne jezgre Praga s pravom se može nazvati Starogradskim trgom. Nekad je postojalo tržište na kojem su se okupljali zanatlije, trgovci i trgovci iz različitih zemalja. U modernom svijetu uvijek vlada posebna atmosfera. Vani sviraju suvenirnice, restorani i kafići s nacionalnom hranom, a sviraju glazbenici. Usput, ovdje se održavaju sve pučke proslave i svečanosti.

Trg je doslovno okružen zapanjujuće lijepim arhitektonskim remek-djelima. Pored toga, upravo od njega počinju nevjerojatne bajkovite ulice koje su sačuvane u svom izvornom obliku. To privlači početnike i iskusne putnike. Uostalom, u Pragu se možete diviti jednom od najstarijih trgova u cijeloj Europi.

Za božićne blagdane preporučujemo odlazak u Prag. Old Town Square se doslovno preobražava pred našim očima. Svugdje su sajmovi i tržnice na kojima možete kušati razna nacionalna jela. Oko je sve ukrašeno vijencima, zbog kojih se stvara atmosfera prave svečane magije.

Tyn Church

Na Starom gradskom trgu možete vidjeti još jednu atrakciju Praga - Tyn Church. Počeo se graditi još u 14. stoljeću, a završio je tek u 16. stoljeću. Od tada se njegova silueta može vidjeti na raznim suvenirima. A sama Tynska crkva postala je simbol grada, kojeg je definitivno vrijedno posjetiti čak i ako ste stigli samo na jedan dan.

Karlov most

Zapanjujući lijepi kameni most poznat je u cijelom svijetu. Ovdje dolazi mnoštvo turista kako bi snimili nezaboravne fotografije, uživali u zapanjujućim pogledima i dodirnuli povijest. Usput, most je takvo ime dobio tek 1870. godine. Mnogo godina ranije, naime 1357., car Karlo IV sam je položio prvi kamen vlastitim rukama. Naravno, u početku je gotički most izgledao prilično jednostavno i bio je ukrašen samo kulama mosta. S vremenom se na njemu pojavila čitava galerija skulptura, koje su stvorili najbolji majstori razdoblja baroka.Trenutno je Karlov most ukrašen s čak trideset skulptura, zbog čega izgleda posebno lijepo.

Zlata Ulicka

Ljubiteljima prekrasnih fotografija savjetuje se da pogledaju u Zlatu. Ime je dobila po tome što su još u srednjem vijeku ovdje živjeli alkemičari. Nešto kasnije, ovdje je živio poznati Franz Kafka. Naravno, danas se sve promijenilo i u ovoj ulici možete vidjeti mnogo kafića i suvenirnica. Osim toga, turiste privlače "kuće od medenjaka" na čijoj se pozadini dobivaju jednostavno nevjerojatne fotografije.

Josefov

Josefov ili poznati židovski kvart u Pragu jedno je od najposjećenijih mjesta u cijeloj državi. Kompleks židovske kulture europskog značaja privlači turiste iz cijelog svijeta. Nalazi se između Starog gradskog trga i Vltave. U suvremenom svijetu Josefov je postao prestižno područje s ogromnim ljetnikovcima. Na teritoriju postoji dosta atrakcija koje će ljubitelji povijesti posebno cijeniti.

Wenceslasov trg

Upravo je ovaj trg duži niz godina omiljeno mjesto ne samo gostiju grada, već i lokalnih stanovnika. Za potonje je to posebno važno jer se upravo ovdje odvijaju razni sastanci, proslave, izložbe i demonstracije. Osim toga, trg je uvijek prepun restorana, trgovina, hotela, pa je i usred noći uvijek gužva i bučna.

Plesna kuća

Bukvalno nekoliko ulica od povijesne jezgre Praga, nalazi se vrlo neobična građevina nazvana Plesna kuća. Izgrađena je 1996. godine i odmah je izazvala poseban interes ne samo među starosjediocima, već i među gostima grada. Prema arhitekti, ovo je svojevrsni spomenik u čast legendarnog plesnog para Freda Astairea i Ginger Roberts.

Skulptura "Pingvin marš kroz Vltavu"

Na platformi u rijeci Vltavi nalazi se vrlo neobičan sastav od 34 pingvina koji su poredani redom. Sve brojke izrađene su od recikliranih plastičnih boca. A žuta boja potiče sve ljude da razmišljaju o pitanjima zaštite okoliša i više razmišljaju o otpadu.

U ovom slučaju, kako su zamislili autori, pingvini marširaju u znak protesta protiv uporabe prirodnih resursa. Svi bi, gledajući ih, trebali razmišljati o činjenici da onečišćenje vode prijeti postojanju morskih stanovnika i pingvina.

Prag je nevjerojatan grad koji će zauvijek ostati u srcu svakog turista. Možete ga istraživati ​​tjednima, svaki put pronalazeći za sebe nešto novo i zanimljivo.

0 odgovori

odgovor

Želite se pridružiti raspravi?
Slobodno sudjelujte!

Dodajte komentar

Vaša e-pošta neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *